BEBEK VE ÇOCUKLARDA TIRNAK BAKIMI

Bebeklerde ve Çocuklarda Tırnak Bakımı ,bebekler, ilk aylarda vücut hareketlerini refleksleri ile yani bilinçsiz olarak yaparlar. Refleks olarak ellerini istemsiz şekilde hareket ettiren ve yüzüne götüren bebek, tırnaklarıyla yüzüne zarar verebilir.

İlk haftalarda eldiven takarak, bebeğin yüzünü koruyabilirsiniz. Ancak bebeklerin en çok kullandıkları organları ve ilk oyuncakları elleri olduğu için eldivenler en geç 6.haftada çıkartılmalıdır. Yani uzun süreli eldiven kullanımı yerine bebeklerin tırnak bakımı yapılmalı ve elleri açıkta bırakılmalıdır. Diğer önemli bir nokta kesilmeyen tırnakların içinde zamanla mikroplar birikerek enfeksiyonlara da neden olabilir.

Bebeğin ilk tırnak kesimi ne zaman yapılmalıdır?

Tırnak kesimi için doğumdan sonraki ilk 1-2 hafta beklenebilir, bebeğin tırnakları çok uzunsa daha erkende kesilebilir. Bazı bebeklerin tırnakları doğduklarında uzun olurken, bazı bebeklerin tırnakları ise zamanla uzar. Tırnak bakım ihtiyacı ve gözlemi annenin takibine bırakılabilir.

Tırnak bakımı yapılması için genelde bebeğin uyuması beklenir. Bebek uyurken ani ve hızlı bir şekilde elini çekerek yaralanmalara neden olabileceği için, tırnak kesiminin bebeğin uyanık olduğu zamanlarda yapılabilir. Bebeğin banyo sonrasında tırnakları yumuşayacağı için kolayca kesimi yapılabilir.

Tırnak kesimini iki kişi yapmanız hem işlemi kolaylaştırır hemde yaralanmaları önler. Bebeğin parmaklarını havludan ya da tulumundan tek tek çıkararak kesmeniz, işinizi kolaylaştıracaktır.

Bebek Tırnak Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

– Bebeklerin el tırnakları, ayak tırnaklarına göre daha hızlı uzar. Bebeklerin el tırnaklarının 1-2 haftada bir kesilmesi normal iken, ayak tırnaklarının ise ayda 1-2 kez kesilmesi yeterli olabilir.

– İhtiyaç duyarsanız kesim sonrasında bebek törpüsü ile düzeltme yapabilirsiniz.

– Tırnakların doğru şekilde kesimi oldukça önemlidir. Tırnakları doğru şekilde kesmek, bebeği tırnak batmasından ve tırnak kenarı enfeksiyonlarından korur.

– Bebeğin el tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları ise düz şekilde kesilmelidir.

– Tırnak bakımı için, bebeklere özel tasarlanmış tırnak makasları ve tırnak bakım setleri tercih edilmeli, aydınlık ortam seçilmelidir.

Bebek tırnak bakımı hijyenik ortamda yapılmalıdır.

Çocuk tırnak bakımları nasıl yapılmalıdır?

Çocuklarımız gün boyu elleriyle yaptıkları şeyleri tırnaklarının içerisindeki kalıntılarla anlamamız mümkündür.Özellikle uzun tırnaklar bu tarz bir durum için çok müsaittir.

Yapıştırıcı,çamur,toprak,oyun hamuru,kahvaltı ve öğle yemeği artıkları …Hoş olmayan bir görüntü olmayabilir.Görüntü olarak kötü olduğu gibi çocuğumuzun sağlığı açısından da çok kötü bir durumdur.Çocuklarımıza sürekli olarak eldiven giyindiremeyiz.Onları sürekli meraklarından alıkoyamayız.Ama yapabileceğimiz bazı şeyler ile çocuğumuzun sağlığını koruyabiliriz.

Çocuklarımızın tırnaklarını kısa tutmak

Çocuklarımızın tırnaklarını ne kadar kısa ve bakımlı tutarsak o kadar az miktarda mikrop ve bakteri biriktirebilirler.El tırnaklarının kısa olması kadar ayak tırnaklarının da kısa olması önemlidir.Ayak tırnakları kısaltılamaz ise giyidiği ayakkabı içerisinde tırnaklarda içe doğru bükülmeler,parmak etlerine batmalar,yaralar ve doğal olarak enfeksiyonlara sebep olur.Kısa zamanda farkedilemeyen tırnaklar daha sonrasında düşme derecesine kadar dahi gelebilir.

Çocuklarımızın tırnaklarını günlük olarak kontrol etmek ve temizlemek ;

Çocuklarımızın günlük tırnak temizliğini ve kontrollerini yapmak rutin işlerimizden biri olmalıdır.Banyodan sonra veya yatmadan önce basit bir fırça ile temizleyebileceğini ona oyun haline getirebilirsiniz.Tırnak aralarında çıkmayan inatçı kirleri ise ucu biraz ovalleştirilmiş bir ahşap kürdan sayesinde temizlenebilir.

Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız. 

Sağlıkla Kalın

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.