İnme ve beslenme ..Beyin damar tıkanıklığı ve beyin kanamaları topluca beyin damar hastalığı olarak adlandırılmaktadır. En sık rastlanan inme türü beyin damarlarının tıkanmasına bağlı gelişen beyin enfarktüsüdür. Beyni besleyen damarların iç duvarlarında çeşitli nedenlerle yağ birikimi damar içerisinde plaklar oluşmasına ve bu plakların üzerinde gelişen pıhtılar aniden damarın tıkanmasına ve beyin enfarktüsüne yol açar. 

  İnme için yaş ve aile öyküsü gibi değiştirilemeyen risk faktörlerinin yanı sıra değiştirilebilen risk faktörleri vardır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte hem kadınlarda hem de erkeklerde inme riski artmaktadır. Sigara kullanımı, hipertansiyon varlığı, diyabet, obezite, yüksek kolesterol düzeyleri ve fiziksel aktivite azlığı gibi durumlar da inme için değiştirilebilen risk faktörleri arasındadır. 

  İnmeden Korunmada Diyet Tedavisi

  İnmeden koruyucu diyet, kan yağlarını düşürmenin yanı sıra obezitenin, insülin direnci gelişmesinin önlendiği, Tip 2 Diyabet, hipertansiyon riskinin azaltıldığı sağlıklı bir beslenme olarak algılanmaktadır. İnmeden korunmak için iyi beslenme alışkanlığı çocukluk yaşlarında kazanılmalıdır. 

  İnme ve Beslenme Tedavisi

  Merkezi sinir sisteminin sağlıklı çalışması ve işlevlerini yeterli düzeyde sürdürebilmesi; vücuda kesintisiz glikoz sağlanması ve tüm besin öğelerinin yeterli düzeyde alımı sayesinde gerçekleşir. Merkezi sinir sistemi enerji kaynağı olarak sadece glikozu kullandığından, kan şekerinin normal düzeyde tutulması bilişsel performansta önem taşır. 

  Beslenme tedavisinde en önemli etmenlerden biri; diyetin vitaminlerden, özellikle B grubu vitaminlerinden zengin olarak hazırlanmasıdır. B vitamininin zengin kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, balık, kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, tam buğday unu ve tahıllardır. Bu hastalarda antikoagülan kullanılması durumunda ilacın etkisinin azalmaması için diyette K vitamini alımı belirli bir düzeyde tutulmalıdır. K vitamininin en zengin kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı, karaciğer, mercimek ve yumurta sarısıdır.

İnme ve Beslenme Önerileri

Ağırlık kazanımını önleyen, vücudun gereksinimi kadar kalori içeren dengeli ve yeterli bir diyet uygulanmalıdır.- Tereyağı, margarin, kuyrukyağı ve iç yağı kullanılmamalıdır. Tüm yemeklerde sıvı yağ (zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı gibi)tercih edilmelidir.- Kırmızı eti haftada 1 kere 100 g kadar tüketilmelidir. Diğer günler tavuk, balık, hindi (derileri hariç) tercih edilmelidir.- Her türlü kızartmadan uzak durulmalıdır. Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırınlama ya da haşlama tercih edilmelidir.- Yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.- Salam, sucuk vb. şarküteri ürünleri ve işkembe, kokoreç, dalak vb. sakatatlar tüketilmemelidir.- Midye, karides vb. gibi kabuklu deniz ürünleri tüketilmemelidir.- Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.- Haftada en az iki kere kuru baklagil (fasulye, nohut vb.) yemeği tüketilmelidir.- Beyaz ekmek yerine kepek ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur ve beyaz makarna yerine kepekli makarna tercih edilmelidir.

  Nudayspa adresimize tıklayarak diğer hizmetlerimizi görebilirsiniz.

Göktürk Diyetisyen ve Soft Göktürk ekibi olarak her zaman yanınızdayız. 

Sağlıkla Kalın